Stichting Kleintjekunst is opgericht door Jooske Hommes van Doormalen en Cathalijne Smulders omdat we vinden dat kinderen zich niet vaak genoeg kunnen verwonderen. Vanaf onze oprichting in 2013  concentreren wij ons op het ontwikkelen en produceren van interactieve kunstprogramma’s voor hele jonge kinderen (0-6 jaar) waarin ze hun eigen beeldtaal en lichaamstaal leren ontdekken en creatieve vaardigheden ontwikkelen in interactie met een professionele kunstenaars. 

Cathalijne Smulders, artistieke directie:  rondde een Master in Fine Arts af aan het Sandberg Instituut en ontwerpt performance projecten in interactie met mensen die ze bijzonder vind zoals mensen met afasie, schizofrenie, en kinderen met dyslexie of autisme. Daarnaast ontwikkelt ze educatieve performance programma’s voor hele jonge kinderen waarin kinderen in interactie met professionele kunstenaars verschillende kunstdisciplines (visuele kunst, moderne dans, ontwerp) beleven. Door jonge kinderen te betrekken in het artistieke spel en onderzoek van kunstenaars, komen ze in aanraking met nieuwe, poetische, onverwachte en soms kritische ideeën, waarnemingen en vormen van experiment, onderzoek en zelfexpressie. Ze begeleidt de kunstenaars van Kleintjekunst in het maken van hun interactief programma’s en werkt vanuit het idee dat jonge kinderen zelfontdekkend leren door middel van het opdoen van (zintuiglijke) ervaringen waar je hele lichaam bij betrokken is, in interactie met je omgeving. 

Jooske Hommes-van Dooremalen, zakelijke directie: Na mijn studie Communicatiewetenschap heb ik gewerkt bij de Walt Disney Studio’s Benelux. Ik heb daar vele Disney DVD’s in de markt gezet en verkocht. In die hele commerciële omgeving heb ik veel geleerd en na 10 jaar vond ik dat ik de focus moest verleggen van winst naar kunst. Inmiddels zelf moeder van 3, kwam ik terecht in de culturele educatie-sector, waar ik mijn sales- en marketingervaring goed kan gebruiken. Ik vind het prachtig om te zien hoe kinderen reageren op wat hen wordt aangeboden in onze programma’s. Het voegt echt iets toe aan hun wereld en ontwikkeling. Het werken met kunstenaars en kinderen in Kleintjekunst heeft ook echt iets moois toegevoegd aan mijn eigen wereld en ontwikkeling.

Puk Veelo-de Jong, planningscoordinator: Ik ben afgestudeerd HBO Communicatie en ben daarna gaan werken als planner/producer bij een post-productie maatschappij en als projectmanager bij een reclamebureau. Uiteindelijk ben ik in de culturele sector gaan werken en dat bevalt ontzettend goed. Momenteel werk ik als freelancer bij Kleintjekunst. Ik bewaak de planning en ben het aanspreekpunt voor locaties en kunstenaars. Het is heel bijzonder om te zien hoe kinderen reageren als er een Kleintjekunst kunstenaar op bezoek komt. Ik vind het ontzettend leuk dat ik hier een bijdrage aan mag leveren.

 

Bestuur

Het bestuur van Kleintjekunst bestaat uit de volgende personen:

Voorzitter: Margo van der Valk, een passie voor kunst en cultuur. Al 15 jaar werkzaam als interim zakelijk leider, projectmanager en campagneleider in de creatieve industrie en non-profit sector. Veel bijgedragen aan het professionaliseren van organisaties. Opdrachtgevers o.a. het Nederlands Film Festival, NPS en VPRO en Stichting Max Havelaar. Inmiddels literair vertaler Spaans-Nederlands en daarmee teruggekeerd naar de passie voor taal. Levert graag een bijdrage aan Kleintjekunst, niet in de laatste plaats omdat ze zelf twee zoontjes heeft in de doelgroep.

Secretaris: Dieneke Kuijpers-Schalk, gespecialiseerd in marketing en (commerciele) productontwikkeling voor kinderen. Huidige functie: Publishing Manager The Walt Disney Company – Eerdere werkervaring : uitgever van Bobo, Okki, Taptoe en National Geographic Junior bij Blink Uitgevers, Channel Director bij Nickelodeon, Commercieel Manager bij Studio 100 en Marketing Manager Girls bij LEGO Noord Europa.

Penningmeester: Wim Schoemaker, gepensioneerd bij ING met ruim 20 jaar verschillende functies op het gebied van operations. In 1976 in Leiden afgestudeerd als natuurkundige. Meteen enthousiast over Kleintjekunst en het idee om (jonge) kunstenaars te laten optreden voor kleine kinderen. Kan een ervaring voor het leven van de kinderen worden en bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de kunstenaar. Wat een mooie match! Voornaamste interesse het gebied van taal en cultuur. Vier jaar in Japan gewoond, nu hier bezig met studie Japans.

Kleintjekunst hanteert de Governance Code Cultuur.