KleintjeLAB: experimenteerprogramma’s

Lichtspel is een interactief kunstprogramma van Kleintjekunst voor de babygroep, peutergroep en de kleutergroep, waarin kinderen spelen en onderzoeken met licht, schaduw en beweging in samenwerking met kunstenaars uit verschillende disciplines. 

Lichtlandschappen 
door: Tjitske (ontwerpster)
Tjitske is ontwerpster. In haar programma’s creëert ze met beweging, geluid en fantasie een lichtwereld in de ruimte, waarin kinderen kunnen wegdromen en de verschillende eigenschappen van materialen mogen onderzoeken. Samen met de kinderen speelt ze met herkenbare objecten, vorm en licht. Met witte stoffen licht en geluid maken ze een reis door ijsbergen en vuurbergen. De kinderen maken landschappen met textiel en lichtprojecties, beweging en geluid. Samen beschijnen ze objecten met licht en transparante kleurenfilters. 

Lichtbeweging
door: Collin ( mime), Leonie (moderne dans)
Collin is mimespeler, met mime creëert hij situaties die tot de verbeelding spreken en laat hij kinderen spelenderwijs ervaren dat je met lichaamstaal alles kan laten ontstaan. Geinspireerd op licht en de vormen van schaduw, onderzoekt hij samen met de kinderen verschillende manieren van bewegen en slingeren ze door de ruimte als lichtstraaltjes, hij schijnt op handjes en buikjes en verstopt lichtjes onder zijn voeten.

Lichtschijnsel
door Sanne Kabalt (fotograaf)
Sanne is fotograaf, haar programma heet ‘Lichtschijnsel’. Sanne laat met een beamer lichtbeelden verschijnen in de ruimte en speelt met de beweging van licht en lichtprojecties van de natuur. Ze tovert fonkelende sterren tevoorschijn in een bos vol dwarrelende blaadjes. Samen met de kinderen fantaseert ze wat ze ziet en leren ze heel goed naar iets te kijken.

Vloeisels en vlekkenvormen 
door: Tjitske (ontwerpster) en Cathalijne (kunstenaar)
Cathalijne is visueel kunstenaar. In haar programma’s mogen kinderen met vloeibare vormen experimenteren. Met licht en projecties laat ze herkenbare vormen en materialen, zoals waterdruppels of zand, steeds van vorm veranderen. Door te bubbels te blazen, of te voelen, ontdekken de kinderen hoeveel verschillende vormen je tevoorschijn kunt toveren. Kinderen onderzoeken de kleur, vorm en textuur van materiaal en mogen met licht en schaduw zelf materialen vervormen.

Microsoft Word - Kleinlab.docx

12294702_1181774821832599_9220035940033854673_n
programma: Lichtlandschappen 

imgp2331

IMG_6472 (1)
programma: Lichtbeweging

14241656_1294885663854847_707373555084483602_o

programma: Lichtschijnsel

IMGP3438

programma: Vloeisels en vlekkenvormen

 facebook

Lichtbeweging