Over ons

Stichting Kleintjekunst is opgericht in 2013 door Cathalijne Smulders (artistiek directeur) en Jooske Hommes-van Dooremalen (zakelijk directeur). Puk Veelo-de Jong doet de planning. Kleintjekunst werkt met een poule van zo’n 15 kunstenaars. We concentreren ons op het ontwikkelen en produceren van interactieve kunstprogramma’s voor jonge kinderen (0-6 jaar) waarin ze hun eigen beeldtaal en lichaamstaal leren ontdekken en creatieve vaardigheden ontwikkelen in interactie met professionele kunstenaars.

Algemeen

Statutaire naam: Stichting Kleintjekunst
KvK nummer: 56911718
ANBI-status: Ja

Onze werkzaamheden worden sinds 2017 financieel mede ondersteund door het AFK.

IMGP2633

missie

Het inspireren en stimuleren van de verbeelding en creativiteit van jonge kinderen door hen kennis te laten maken met kunst in de breedste zin van het woord; op een educatieve wijze en passend in de belevingswereld van het kind.

Bestuur

Petra Boers, voorzitter

Petra Boers, haalde een propedeuse aan de Willem de Kooning Academie en studeerde af in Taalbeheersing, Argumentatietheorie en Retorica aan de UvA. Na post-doctoraal onderzoek in Chicago, gewerkt aan de UvA als onderzoeker/docent en vervolgens 11 jaar als senior-trainer communicatie bij de Boertiengroep. Nu met eigen Buro Vonkstofgespecialiseerd in het creëren van sprankelende trainingen, workshops, magazines, boeken, brochures en educatiematerialen. Zoals bijvoorbeeld de danseclopedie Springstof! en het prijswinnende jongerenboektijdschrift DUF. Tevens docent aan AMFI en de HKU en ontwikkelaar van educatiemateriaal voor musea. Favoriete doelgroep: kinderen en jongeren. Waarom Kleintjekunst? Kleintjekunst plant een zaadje bij jonge kinderen, dat uit kan groeien tot een boom die levenslang vreugde schenkt. 

Wim schoemaker, penningmeester

Wim Schoemaker, gepensioneerd bij ING met ruim 20 jaar verschillende functies op het gebied van Operations. In 1976 in Leiden afgestudeerd als natuurkundige. Meteen enthousiast over Kleintjekunst en het idee om (jonge) kunstenaars te laten optreden voor kleine kinderen. Kan een ervaring voor het leven van de kinderen worden en bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de kunstenaar. Wat een mooie match! Voornaamste interesse het gebied van taal en cultuur. Vier jaar in Japan gewoond, nu hier bezig met studie Japans.

Elsa Schagen, secretaris

Elsa Schagen, pedagogische wetenschappen en culturele antropologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en daarna gaan werken als pedagoog/trainer bij Hestia Kinderopvang met een focus op de Reggio Emilia pedagogiek. In diezelfde periode verbonden geweest aan Stichting Young in Prison (Yip). Rode draad in beide functies: het belang van kunst en creativiteit voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Nu werkzaam voor het Centrum Jeugd en Gezin Haarlem en op freelance basis in documentaire en filmproductie. Creativiteit, kunst en media staan centraal bij alles wat ze doet. Daarom nu secretaris bij Kleintjekunst!

Onkosten Vergoeding bestuur: nee. Kleintjekunst hanteert de Governance Code Cultuur.

Klik hier voor de jaarrekening 

Eerdere jaarrekeningen zijn op te vragen via info@kleintjekunst.com

Stichting Kleintjekunst is opgericht door Jooske Hommes van Doormalen en Cathalijne Smulders omdat we vinden dat kinderen zich niet vaak genoeg kunnen verwonderen. Vanaf onze oprichting in 2013  concentreren wij ons op het ontwikkelen en produceren van interactieve kunstprogramma’s voor hele jonge kinderen (0-6 jaar) waarin ze hun eigen beeldtaal en lichaamstaal leren ontdekken en creatieve vaardigheden ontwikkelen in interactie met een professionele kunstenaars. 

Cathalijne Smulders, artistieke directie:  rondde een Master in Fine Arts af aan het Sandberg Instituut en ontwerpt performance projecten in interactie met mensen die ze bijzonder vind zoals mensen met afasie, schizofrenie, en kinderen met dyslexie of autisme. Daarnaast ontwikkelt ze educatieve performance programma’s voor hele jonge kinderen waarin kinderen in interactie met professionele kunstenaars verschillende kunstdisciplines (visuele kunst, moderne dans, ontwerp) beleven. Door jonge kinderen te betrekken in het artistieke spel en onderzoek van kunstenaars, komen ze in aanraking met nieuwe, poetische, onverwachte en soms kritische ideeën, waarnemingen en vormen van experiment, onderzoek en zelfexpressie. Ze begeleidt de kunstenaars van Kleintjekunst in het maken van hun interactief programma’s en werkt vanuit het idee dat jonge kinderen zelfontdekkend leren door middel van het opdoen van (zintuiglijke) ervaringen waar je hele lichaam bij betrokken is, in interactie met je omgeving. 

Jooske Hommes-van Dooremalen, zakelijke directie: Na mijn studie Communicatiewetenschap heb ik gewerkt bij de Walt Disney Studio’s Benelux. Ik heb daar vele Disney DVD’s in de markt gezet en verkocht. In die hele commerciële omgeving heb ik veel geleerd en na 10 jaar vond ik dat ik de focus moest verleggen van winst naar kunst. Inmiddels zelf moeder van 3, kwam ik terecht in de culturele educatie-sector, waar ik mijn sales- en marketingervaring goed kan gebruiken. Ik vind het prachtig om te zien hoe kinderen reageren op wat hen wordt aangeboden in onze programma’s. Het voegt echt iets toe aan hun wereld en ontwikkeling. Het werken met kunstenaars en kinderen in Kleintjekunst heeft ook echt iets moois toegevoegd aan mijn eigen wereld en ontwikkeling.

Puk Veelo-de Jong, planningscoordinator: Ik ben afgestudeerd HBO Communicatie en ben daarna gaan werken als planner/producer bij een post-productie maatschappij en als projectmanager bij een reclamebureau. Uiteindelijk ben ik in de culturele sector gaan werken en dat bevalt ontzettend goed. Momenteel werk ik als freelancer bij Kleintjekunst. Ik bewaak de planning en ben het aanspreekpunt voor locaties en kunstenaars. Het is heel bijzonder om te zien hoe kinderen reageren als er een Kleintjekunst kunstenaar op bezoek komt. Ik vind het ontzettend leuk dat ik hier een bijdrage aan mag leveren.

 

Bestuur

Het bestuur van Kleintjekunst bestaat uit de volgende personen:

Voorzitter: Petra Boers, haalde een propedeuse aan de Willem de Kooning Academie en studeerde af in Taalbeheersing, Argumentatietheorie en Retorica aan de UvA. Na post-doctoraal onderzoek in Chicago, gewerkt aan de UvA als onderzoeker/docent en vervolgens 11 jaar als senior-trainer communicatie bij de Boertiengroep. Nu met eigen Buro Vonkstof gespecialiseerd in het creëren van sprankelende trainingen, workshops, magazines, boeken, brochures en educatiematerialen. Zoals bijvoorbeeld de danseclopedie Springstof! en het prijswinnende jongerenboektijdschrift DUF. Tevens docent aan AMFI en de HKU en ontwikkelaar van educatiemateriaal voor musea. Favoriete doelgroep: kinderen en jongeren. Waarom Kleintjekunst? Kleintjekunst plant een zaadje bij jonge kinderen, dat uit kan groeien tot een boom die levenslang vreugde schenkt.

Secretaris: Elsa Schagen, pedagogische wetenschappen en culturele antropologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en daarna gaan werken als pedagoog/trainer bij Hestia Kinderopvang met een focus op de Reggio Emilia pedagogiek. In diezelfde periode verbonden geweest aan Stichting Young in Prison (Yip). Rode draad in beide functies: het belang van kunst en creativiteit voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Nu werkzaam  voor het Centrum Jeugd en Gezin Haarlem en op freelance basis in documentaire en filmproductie. Creativiteit, kunst en media staan centraal bij alles wat ze doet. Daarom nu secretaris bij Kleintjekunst!

Penningmeester: Wim Schoemaker, gepensioneerd bij ING met ruim 20 jaar verschillende functies op het gebied van Operations. In 1976 in Leiden afgestudeerd als natuurkundige. Meteen enthousiast over Kleintjekunst en het idee om (jonge) kunstenaars te laten optreden voor kleine kinderen. Kan een ervaring voor het leven van de kinderen worden en bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de kunstenaar. Wat een mooie match! Voornaamste interesse het gebied van taal en cultuur. Vier jaar in Japan gewoond, nu hier bezig met studie Japans.

Kleintjekunst hanteert de Governance Code Cultuur.